Lumikenkäily Mäntyharjussa

Lumikenkäillen on kiva tutustua harjuisiin maisemiin ja voit mennä minne huvittaa! Talvinen lumipeite tasoittaa kolot ja kivikot lumikengillä liikkuvan iloksi. Pääset nauttimaan talviluonnon ihanuudesta!

- Piia Mäkilä/Huoneistomajoitus Unelma -

Suosittelemme

  • Pappilanniemi
  • Teerniemi 
  • Repoveden kansallispuisto
 
Pappilanniemi ja Teerniemen alue ovat tunnetuimpia paikkoja lumikenkäilyyn Mäntyharjussa. Repoveden kansallispuistossakin on paljon erilaisia hyviä reittivaihtoehtoja, sillä siellä niitä korkeuseroja vasta riittääkin! Lumikenkiä voi vuokrata kirjastolta tai Mäntyharjun vuokraamosta.

Vinkkejä lumikenkäilyyn

Pappilanniemi ja
Nuotioniemen laavu 

Pappilanniemi on metsäinen ja harjuinen ulkoilualue Mäntyharjun keskustan tuntumassa. Reittejä niemessä menee ristiin rastiin, joten risteysopasteiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Niemi on kuitenkin aika pieni ja siellä toimii yleensä hyvin verkkoyhteydet (mm. GoogleMaps), joten eksymisen vaaraa ei oikein ole.

Pappilanniemessä on pieni Nuotioniemen laavu, josta aukeavat hyvät maisemat järvenselälle. Laavulle voi lumikenkäillä esimerkiksi Iso-Pappilan museoalueelta lähtevää ulkoilureittiä pitkin, tai jäältä käsin. Jäältä käsin lähtöpisteiksi soveltuvat hyvin Taidekeskus Salmelan parkkipaikka ja Kurkiniemen kesäkahvila juna-aseman tuntumassa. Taidekeskus Salmelalta on laavulle matkaa noin 1 kilometri/suunta. Karttalinkki ja kuvaus laavusta löytyy kunnan verkkosivustolta > Nuotioniemen laavu, Mäntyharju.

Kannattaa huomioida, että laavun sijainti on sellainen että maitse tultaessa sinne menee varsin jyrkkä rinne, joka voi olla talvella hyvinkin liukas. Idempänä rinne on hiukan loivempi, joten maastonmuotoja seuraillen sinne kyllä pääsee. Laavulla on katettu nuotiopaikka, puuliiteri sekä ulkowc. Omat wc-paperit ja sytykkeet kannattaa ottaa mukaan.

Kaunis ja lähes koskematon
Teerniemi 

Luonnonkaunis Teerniemen alue sijaitsee Pappilanniemestä hiukan itään ja sielläkin voi lumikenkäillä helposti vaikka lasten kanssa. Lähtöpisteeksi sopii pieni parkkialue Syvälahdentien päässä (Syvälahden eteläpuolella). Jos lunta on paljon, täytyy autot talviaikaan jättää esimerkiksi aikaisemmin tien oikealla puolella näkyvän leikkipaikan tuntumaan. Tämän karttalinkin avulla voi tuumailla sopivaa jättöpaikkaa. Ensimmäisellä kallionlaella on taukopöytä, jossa voi evästellä. Nuotiopaikkaa siellä ei kuitenkaan ole ja jos sellainen löytyy, se on laiton.

Repoveden kansallispuisto talvella

Repoveden kansallispuistoon on Mäntyharjusta talviaikaan matkaa noin 40 minuuttia autolla. Kansallispuistosta löytyy useita erilaisia hienoja reittivaihtoehtoja lumikenkäilyyn. Maisemallisesti kivoja ovat esimerkiksi Olhava, Riuttanvuori ja Mustalamminvuori. Puisto on korkeuseroiltaan mainio lumikenkäilyyn, joten hyvät retkikuvat on taattu!

Kansallispuiston kartasta saa hyviä ideoita ja puiston keskellä kulkevaan huoltotiehen tukeutuen reiteille pääsee helpommin. Huoltotie on tarkoitettu kansallispuiston kävijöille käveltäväksi/pyörällä sillä se on nimensä mukaisesti huoltotie, joten parkkialueilla sinne on puomit ettei omalla autolla puistoon pääse. Tutustu vaihtoehtoihin lisää Repoveden kansallispuiston sivustolla luontoon.fi/repovesi

Lumikenkiä lainaan alk. 25 eur/pari

Lumikenkiä voi vuokrata  Mäntyharjun vuokraamolta. Vuokraamon lumikenkiä saat toimitettuna valmiiksi suoraan Unelmaan, sillä olemme osa yritysverkostoa joka vuokraamoa pyörittää.

Lämpimästi tervetuloa talviseen Mäntyharjuun! 

Kirjoittaja:
Unelman omistaja, Mäntyharju-paikallisopas ja Retkeilyluotsien pääkouluttaja
Piia Mäkilä, 044 997 2458

Majoitutko meillä Unelmassa?
Majoittujille olemme varanneet aina pienen määrän talvikarttoja. Minulta saat myös retkeilyvinkkejä ja paikallisopaspalveluita.

Lisää vinkkejä muuten alla…

Mitä muuta tehdä Mäntyharjussa talvella? Miltä kuulostaisi lumikenkäily, retkiluistelu, talviuinti tai päiväretki laavulle? Tule vaikka junalla, sillä jääreitit lähtevät aseman tuntumasta eikä junalta ole pitkä matka meille Unelmaan majoittumaan. Lisää vinkkejä videossa alla, täällä Unelman blogissa ja sivustolla visitmantyharju.fi

Varaa majoitus

Meiltä on lyhyt matka reiteille ja erilaisiin talvikohteisiin.
Lapset

TOP 5 retkikohteet Mäntyharju

Aina ihana Repoveden kansallispuisto, kaksi pitkää melontareittiä, Vuoden retkikohde-palkitut reitit ja Gravel-reittiverkosto. Tervetuloa luontolomalle, liikkumaan ja elpymään luontomaisemiin Mäntyharjulle!

Lue lisää »
Lumikenkäily

Lumikenkäily Mäntyharjussa

Lumikenkäillen on kiva tutustua harjuisiin maisemiin ja voit mennä minne huvittaa! Talvinen lumipeite tasoittaa kolot ja kivikot lumikengillä liikkuvan iloksi. Pääset nauttimaan talviluonnon ihanuudesta!

Lue lisää »
Majoitus

Koiraystävällinen Majoitus

Majoitu rakkaan lemmikkisi kanssa viihtyisästi Unelmassa. Koiraystävällinen majoitus tarkoittaa mm. sitä, että olemme huomioineet lemmikit ruoka- ja juomakupeilla sekä ruoka-alustoilla.

Lue lisää »
Retkeily

Repoveden kansallispuisto

Lepuuta silmiäsi kymmenien järvien ja lampien muodostamassa metsämaisemassa. Repoveden mahtavat mäet ja jylhät kalliot haastavat harrastajan kiipeämään aina vain korkeammalle.

Lue lisää »