TOP laavut päiväretkiin

Mäntyharjussa on lukuisia ihania laavukohteita, joista suurin osa on saavutettavissa ympäri vuoden. Laavuja on myös keskustan tuntumassa.

- Piia Mäkilä/Huoneistomajoitus Unelma -

Suosikkilaavut

Mäntyharjun keskustan tuntumassa on lukuisia ihania laavukohteita, joista suurin osa on saavutettavissa ympäri vuoden sisämaitse vaikkapa kävellen tai maastopyörällä. Osa laavuista on suunniteltu veneilijöille ja melojille. Pääkuvassa ollaan Mäntysaaressa, mikä on eittämättä yksi Mäntyharjun kauneimmista laavuista. 

Laavulle Unelmasta

Alla suosikkilaavujamme ja yksi tulipaikka (katettu keittokatos), joihin pääset Unelmasta kävellen, pyörällä tai omalla autolla. Talvella osaan laavuista voi hiihtää, lumikenkäillä ja retkiluistella jäätä pitkin. Unelmassa on myös karttaesitteet joissa näkyvät kaikki laavut. Moni laavuista löytyy GoogleMaps -palvelusta. Todellinen erikoisuuteemme on muuten Matkoslammen laavusauna Mäntyharjun ja Repoveden kansallispuiston välissä. 

Kaikki Mäntyharjun kunnan liikuntatoimen ylläpitämät laavut ja tulipaikat löydät kunnan sivustolta. Linkit löydät tämän kirjoituksen lopusta.  Jos suuntaat saarilaavuille talvella, niin kerrothan meille Unelmaan jotta voimme kertoa jos se ei esimerkiksi jäätilanteen vuoksi ole turvallista. Lämpimästi tervetuloa laavuilemaan upeisiin luontomaisemiimme!

Nuotioniemen laavu

Kauniissa niemenkärjessä sijaitseva ympärivuotisesti saavutettavissa oleva laavualue. Mainio sijainti lähellä Mäntyharjun keskustaa, Taidekeskus Salmelaa ja Iso-Pappilan museoaluetta. Citypatikan varrella ja lähellä Pappilanniemen frisbeegolf-rataa.. Laavulle voit suppailla, meloa, kävellä, pyöräillä, maastopyöräillä, lumikenkäillä ja hiihtää jäätä pitkin. Meiltä Unelmasta on matkaa Nuotioniemeen noin 4-6 kilometriä, riippuen menetkö teitä pitkin vai esimerkiksi rantareittiä ja Citypatikkaa hyödyntäen vai ensin tietä pitkin museoalueelle ja sieltä ulkoilureittiä seuraten.

Tainan laavu

Kauniissa järvimaisemassa sijaitsevaa Tainan hoitokunnan laavua saavat käyttää myös muut kuin hoitokunnan jäsenet. Laavulle voi piipahtaa kesät talvet, mutta sijainti on sellainen, että sinne on maitse mentävä tietä pitkin. Tieltä on lyhyt (alle 1 kilometri) kävelymatka laavulle pientä polkua pitkin. Melomalla laavulle pääsee myös, esimerkiksi keskustasta melontakeskukselta tai Keisarinlähteen melontareittiä pitkin. Meiltä Unelmasta on laavulle matkaa noin 9 kilometriä.

Kisalan tulipaikka

Kisalan tulipaikka sijaitsee Metsäleikkipuiston yhteydessä, aivan Mäntyharjun keskustassa, monitoimihalli Kisalan ja urheilualueen yhteydessä. Puita voi laavulle ostaa läheiseltä Tokmannilta. Jos majoitus meillä huoneistomajoitus Unelmassa, saat niitä maksutta mukaan meiltä. Metsäleikkipuisto on ympärivuotinen, lasten suunnittelema leikkipaikka jossa voi kesäaikaan mm. kiipeillä ja tasapainoilla. Talviaikaan voi laskea pulkalla ja testata tasapainoa hiihtokrossiradalla. Unelmasta on matkaa noin 2 kilometriä.

Pitkäjärven laavu

Neljä kilometriä pitkän asumattoman järven pohjoispäässä sijaitseva laavualue on suosittu päiväretkikohde monen ikäisten keskuudessa. Laavun viereen pääset autolla. Laavulle pääsee myös Mäntyharjun ja Repoveden kansallispuiston välistä patikointi- ja maastopyöräreittiä pitkin. Laavualueen yhteydessä on laituri ja pieni hiekkaranta. Unelmasta on matkaa noin 13 kilometriä.

Matkoslammen laavu

Mäntyharju-Repovesireitille rakennettu Matkoslammen laavualue on paikkakuntamme erikoisuus, sillä se sisältää maksutta käytettävän laavusaunan. Laavusaunasta on lyhyt matka läheiselle lammelle, jossa on myös pieni laituri. Laavu on todella suosittu päiväretkikohde ja sopii hienosti yön yli retkeilyynkin. Pääset laavun läheisyyteen autolla, mutta läheisillä hiekkateillä saattaa olla ainakin kesäaikaan lukittu puomi. Pohjoispuolelta laavulle pääsee myös ja siellä on pieni kääntöpaikka sekä lyhyt kävelymatkaa patikointi- ja maastopyöräreittiä pitkin. Unelmasta on matkaa noin 22 kilometriä riippuen vähän mistä kautta menee.

Pyhäkosken laavu

Pyhäkosken laavu sijaitsee nimensä mukaisesti pienen kosken rannalla, lähellä Pyhäkosken sulkua. Laavulle pääsee Mäntyharju-Pertunmaa retkeilyreittiä pitkin tai asfalttitietä pitkin pyörällä/autolla. Kesäaikaan ja alkusyksystä voit vuokrata meiltä myös sähkömaastopyörän. Moni kiertää laavulle pyörällä Miekankosken kahvilan kautta, jolloin saakin hyvän päiväretken. Laavu sopii sellaisenaankin ympärivuotiseksi päiväretkikohteeksi ja laavun vieressä on parkkipaikka. Unelmasta on tietä pitkin matkaa noin 11 kilometriä.

Repoveden kansallispuisto

Läheisessä Repoveden kansallispuistossa on paljon ihania laavukohteita sekä vuokrakotia. Laavuilemaan pääset omalla autolla, Mäntyharju-Repovesireitistöä pitkin patikoiden, maastopyörällä tai meloen sekä hiekkateitä pitkin vaikkapa gravel-pyörällä. Osan aikaa vuodesta pääset myös junalla, joka pysähtyy Hillosensalmen asemalla kerran päivässä. Hillosensalmelta on Kouvolan kaupungin organisoima liityntäkuljetus kansallispuistoon. Kansallispuisto sijaitsee kahden kunnan; Mäntyharjun ja Kouvolan alueilla. Lapinsalmen parkkialueelle on Unelmasta matkaa tietä pitkin lyhimmillään noin 35 kilometriä.

Hyvä tietää

Voit vuokrata Unelmasta retkeilyvälineitä päiväretkiin ja yön yli. Valikoimissa on mm. erilaisia päiväreppuja, kissan kantoreppu, rinkka, teltta, makuualustoja, pumpattava retkipatja, Trangia ja paljon muutakin hyödyllistä. Vuokraamme myös kesäaikaan Mäntyharjun vuokraamon kautta sähkömaastopyöriä ja SUP-lautoja. Talviaikaan vuokraamme lumikenkiä. Kysy lisää ja katso hinnasto: vuokravälineet

Katso myös:
Kaikki Mäntyharjun kunnan ylläpidossa olevat laavut ja tulipaikat kesäisin 
Kaikki Mäntyharjun kunnan ylläpidossa olevat laavut ja tulipaikat talvisin 

Lapset

TOP 5 retkikohteet Mäntyharju

Aina ihana Repoveden kansallispuisto, kaksi pitkää melontareittiä, Vuoden retkikohde-palkitut reitit ja Gravel-reittiverkosto. Tervetuloa luontolomalle, liikkumaan ja elpymään luontomaisemiin Mäntyharjulle!

Lue lisää »
Lumikenkäily

Lumikenkäily Mäntyharjussa

Lumikenkäillen on kiva tutustua harjuisiin maisemiin ja voit mennä minne huvittaa! Talvinen lumipeite tasoittaa kolot ja kivikot lumikengillä liikkuvan iloksi. Pääset nauttimaan talviluonnon ihanuudesta!

Lue lisää »
Majoitus

Koiraystävällinen Majoitus

Majoitu rakkaan lemmikkisi kanssa viihtyisästi Unelmassa. Koiraystävällinen majoitus tarkoittaa mm. sitä, että olemme huomioineet lemmikit ruoka- ja juomakupeilla sekä ruoka-alustoilla.

Lue lisää »
Retkeily

Repoveden kansallispuisto

Lepuuta silmiäsi kymmenien järvien ja lampien muodostamassa metsämaisemassa. Repoveden mahtavat mäet ja jylhät kalliot haastavat harrastajan kiipeämään aina vain korkeammalle.

Lue lisää »