TOP 5 retkikohteet Mäntyharju

Aina ihana Repoveden kansallispuisto, kaksi pitkää melontareittiä, Vuoden retkikohde-palkitut reitit ja Gravel-reittiverkosto. Tervetuloa luontolomalle, liikkumaan ja elpymään luontomaisemiin Mäntyharjulle!

- Piia Mäkilä/Huoneistomajoitus Unelma -

Retkikohteiden helmiä

Mäntyharjussa on kaksi Vuoden Retkikohde -palkittua kohdetta; läheinen Repoveden kansallispuisto sekä Mäntyharjun ja Repoveden kansallispuiston välinen reittiverkosto (Mäntyharju-Repovesi -reitit patikointiin, maastopyöräilyyn ja melontaan). 

Juna-asemalta lähtevä Citypatikka kannattaa testata myös. Saat oivan päiväreitin (18,5 km) jos kierrät Uutelan laavulta takaisin keskustaan. Kesäksi 2023 on tarjolla myös pyöräilyreittiehdotus, joka onnistuu vaikka mummopyörällä.

TOP 5 retkikohteet Mäntyharjussa

  • Repoveden kansallispuisto
  • Mäntyharju-Repovesireitit
  • Keisarinlähteen melontareitti
  • Citypatikka
  • Postilaatikkopyöräily
 
Repoveden kansallispuisto
Kymmenien järvien muodostama historiallinen alue Mäntyharjun ja Kouvolan rajamailla. Pikku lapiksikin kutsuttu kansallispuisto tarjoaa nähtävää ja koettavaa ympäri vuoden. Vuonna 2023 Repovedellä vietetään 20-vuotisjuhlavuotta, joten puistossa ja lähialueilla järjestetään myös paljon erilaisia retkiä. Lue lisää: luontoon.fi/repovesi 

 

Mäntyharju-Repovesi-reitit 
Mäntyharjun keskustan ja Repoveden kansallispuiston väliin rakennettu reittiverkosto käsittää patikointi- ja maastopyöräilyreitin sekä melontareitin, joka Hallan reittinäkin tunnetaan. Taukopaikkoja on noin 10 kilometrin välein ja majoitusta noin 15 kilometrin välein. Patikointi- ja maastopyöräreiteillä on myös 22 kilometriä pitkä luontopolku infotauluineen. Reitin voit siis  patikoida (33 km), maastopyöräillä (33 km) tai meloa (50 km). Voit myös yhdistellä eri kulkumuotoja.  Kansallispuistossa on MTB-liityntäreitit pysäköintialueille. Lue lisää: mantyharju-repovesi-reitit

Keisarinlähteen melontareitti 
Maisemiltaan vaihteleva viiden järven ”erämaakierros” soveltuu 2 – 3 päivän melontaretkeksi. Aloitat ja päätät reitin Mäntyharjun keskustaan, jossa on myös juna-asema, melontakaluston vuokrausta sekä kahviloita ja päivittäistavarakauppoja. Reitin varrella on lukuisia kauniita luonnonkohteita ja Puukonvuorella myös kalliomaalauksia. 

Tarina kertoo, että keisari Aleksanteri I pysähtyi virkistäytymään Kallaveden Keisarinlähteelle 10.6.1803 tarkastusmatkallaan Venäjän ja Ruotsin raja-alueella. Keisarinlähde lienee ainoita paikkoja Suomessa, jossa meloja voi täyttää leilinsä suoraan kanootista. Lue lisää: keisarinlahteen kierros

Citypatikka 
Maisemiltaan rikas ja maastoltaan vaihteleva järvi-ja metsämaisemissa polveileva Citypatikka kannattaa katsastaa. Reitti sopii hyvin päiväseltään kuljettavaksi. Vuoden 2023 uutuus on pyöräilyreittiehdotus, jota ei ole maastoon merkitty. Lue lisää: citypatikka

Postilaatikkopyöräily 
Mäntyharjulainen erikoisuus, jossa kierretään postilaatikoita ympäri pitäjää toukokuulta syyskuulle. Postilaatikkopyöräilyssä on 23 postilaatikkopistettä ja jokaiselta postilaatikolta löytyy vihko, johon voit halutessasi kirjata oman nimesi sekä yhteystietosi mahdollisia arpajaispalkintoja varten. Kohteet ovat kesäkahviloiden ja torien sekä muiden nähtävyyksien ja maaseutuyritysten pihapiireissä. Lue lisää: postilaatikkopyoraily 

Huoneiston sijainti
Unelmasta on Mäntyharju-Repovesireittien lähtöpisteeseen monitoimihalli Kisalalle noin 1 kilometri. Citypatikan lähtöpisteeseen juna-asemalle on noin 750 metriä. Juna-aseman tuntumasta lähtevät myös molemmat pitkät melontareittimme Repoveden kansallispuiston suuntaan sekä Keisarinlähteelle.

Kansallispuistoon on maastoreittejä pitkin meiltä lyhimmillään 33 kilometriä. Autolla matka-aika on esimerkiksi Lapinsalmen parkkipaikalle noin 45 minuuttia. 

Lisää ideoita
Mäntyharjun kunnan verkkosivustolta, luontoaktiviteetit -osiosta. Meiltä saat huoneistomajoitus Unelmasta lisää vinkkejä ja karttaesitteitä. Voit myös vuokrata itsellesi sähkömaastopyörän tai SUP-laudan joka voidaan toimittaa halutessasi valmiiksi Unelmaan. 

Meiltä myös reittiesitteitä, karttoja ja neuvontaa
Tarkempia vinkkejä saat Unelman omistajalta Piialta, joka on mm. Mäntyharju-Repovesireittien entinen projektipäällikkö, virallinen Mäntyharju-paikallisopas ja melontaohjaaja. Piia on myös melontaohjaaja ja lumikenkäilyohjaaja sekä Mäntyharjun Retkeilyluotsien pääkouluttaja. Hän on myös paikallisen Suomen ladun jäsenjärjestön Reissupolku ry:n hallituksessa, osa Mäntyharjun vuokraamon yrittäjäverkostoa ja toimii Griffin Events Finland Oy:ssä joka järjestää Mäntyharjussa erilaisia urheilutapahtumia. 

Tervetuloa Mäntyharjuun! 

 

 

 

Lapset

TOP 5 retkikohteet Mäntyharju

Aina ihana Repoveden kansallispuisto, kaksi pitkää melontareittiä, Vuoden retkikohde-palkitut reitit ja Gravel-reittiverkosto. Tervetuloa luontolomalle, liikkumaan ja elpymään luontomaisemiin Mäntyharjulle!

Lue lisää »
Lumikenkäily

Lumikenkäily Mäntyharjussa

Lumikenkäillen on kiva tutustua harjuisiin maisemiin ja voit mennä minne huvittaa! Talvinen lumipeite tasoittaa kolot ja kivikot lumikengillä liikkuvan iloksi. Pääset nauttimaan talviluonnon ihanuudesta!

Lue lisää »
Majoitus

Koiraystävällinen Majoitus

Majoitu rakkaan lemmikkisi kanssa viihtyisästi Unelmassa. Koiraystävällinen majoitus tarkoittaa mm. sitä, että olemme huomioineet lemmikit ruoka- ja juomakupeilla sekä ruoka-alustoilla.

Lue lisää »
Retkeily

Repoveden kansallispuisto

Lepuuta silmiäsi kymmenien järvien ja lampien muodostamassa metsämaisemassa. Repoveden mahtavat mäet ja jylhät kalliot haastavat harrastajan kiipeämään aina vain korkeammalle.

Lue lisää »