Mäntyharjun hiihtoladut

Mäntyharjussa on todella hyvät hiihtomahdollisuudet. Sisämaahiihtolatuja on monenlaisia ja jääreittejä lukuun ottamatta ne ovat kaikki ympyrälenkkejä.

- Piia Mäkilä/Huoneistomajoitus Unelma -

Hiihto-loma Mäntyharjussa

Mäntyharjussa on todella hyvät hiihtomahdollisuudet. Sisämaahiihtolatuja on monenlaisia ja jääreittejä lukuun ottamatta ne ovat kaikki ympyrälenkkejä. Jäähiihtolatujen teko riippuu tietenkin vallitsevasta talvesta. Liikuntapalvelumme ajankohtaisista tiedotteista voit tarkistaa olosuhteet ennen tuloa. Katso myös Mäntyharjun latukartta

Vinkkejä hiihtäjille

Sisämaahiihtoladut

Mäntyharjun sisämaahiihtoladut lähtevät kaikki Kisalalta (urheilutie 1, Mäntyharju). Maisemallisesti ladut on tehty maastoihin, joissa on mahdollisimman paljon järvi- sekä lampinäkymiä.

Ladut on pyritty tekemään myös mahdollisimman turvallisiksi; ne ovat leveitä, näkyvyys on hyvä ja kaikki reitit on maastomerkitty omilla väreillään sekä risteysopastein.

Helppoja kaikki ladut eivät ole, vaan nimenomaan kunto- ja kisahiihtoon tehty, mutta urheilualueen ympäristöön tehdään aina myös tasamaalatu, jota voivat perheen pienimmätkin kiertää.

Jos muuten täytyy vaihtaa varusteita, niin Kisalan päädystä (Padel-kentän puoleinen pääty) löytyy vaatteiden vaihtoon lämmin tila, jossa on myös sisäwc.

Latukartta

Hiihtolatujen yleiskartat löydät monitoimihalli Kisalalla sijaitsevan lähtöalueen lisäksi risteysalueilta. Mäntyharjun kunnan liikuntatoimen ylläpitämä ladulle-sovellus kannattaa katsoa myös. 

Kaksisuuntaisilla osuuksilla luistelu- ja perinteinen latu kulkevat rinta rinnan. Kaikki sisämaaladut lähtevät monitoimihalli Kisalalta ja ne niitä ylläpitää Mäntyharjun kunta.

Valaistu kuntorata
3 km ja 6,1 km

Nämä reitit ovat monelle koululaisellekin tuttuja hiihtokoulusta ja niitä käytetään myös kisareitteinä. Vaativuudeltaan molemmat reitit ovat keskivaikeita, sillä matkan varrelle osuu useampiakin nousu- ja laskuosuuksia. Molemmat reitit sopivat kuntohiihtoon ja koska reittejä käytetään myös liikuntaopetuksessa, ne huolletaan ensimmäisten joukossa. Reitit kiertävät valaistun ulkoilureitin pohjaa monitoimihalli Kisalan ympäristössä. Molemmat reitit soveltuvat perinteisen hiihtotyylin lisäksi myös luisteluhiihtoon. Risteysopasteet ovat oranssi ja sininen.

Uutelan kierros
12,3 km

Uutelan kierros on hyvä päiväreitti niille, jotka haluavat kunnon tuntumaa latuihin, mutta aikaa on rajallisesti. Reitin varrella joitakin nousuja ja laskuja ja alkupäätä lukuun ottamatta ne ovat loivia. Ei niinkään raskas reitti, vaan vaihteleva kokonaisuus. Reitin alku ja loppumatka kuljetaan valaistuilla latuosuuksilla. Risteysopasteet ovat punaisia.

Sammalisen lenkki 15,5 km

Sammalisen lenkki on hyvä päiväreitti niille, jotka haluavat kunnon tuntumaa latuihin, mutta aikaa on rajallisesti. Reitin varrella on jonkin verran pidempiä nousuja ja laskuja, joka tekee siitä Uutelan kierrosta raskaamman kokonaisuuden. Toisaalta tälle reille mahtuu ihastuttavia järvimaisemiakin, joten se on maisemallisesti mielenkiintoinen hiihtää.

Reitin alku ja loppumatka kuljetaan valaistuilla latuosuuksilla. Reitin varrella on yksi taukopaikka (Sammalisen kota). Risteysopasteet ovat vihreitä.

Lustigin kierros
20,4 km

Lustigin kierros on maisemiltaan vaihteleva ja monipuolinen reitti, jossa pääset tutustumaan talvisiin metsämaisemiin parhaimmillaan. Reitti ei ole teknisesti mitenkään erityisen haastava, sillä pääosa mäkiosuuksista on pitkiä ja loivia.

Matkan varrella on useita metsälampia sekä Lustigin Taiston vapaaehtoisvoimin koko hiihtokauden avoinna oleva maksuton mehuasema! Lustigin tai Suopellon nimelläkin tunnettu mehuasema on Mäntyharjulainen erikoisuus, johon paikalliset kauppiaat lahjoittavat joka vuosi mehua. Näin hiihtäjät saavat lämmintä mehua veloituksetta ja samalla voi kirjoittaa nimensä kävijävihkoon. Vuoden lopuksi eniten reittiä kiertäneet palkitaan.

Jääladut 5+ km

Mäntyharjun liikuntatoimi tekee reitit jäälle aina, kun se vain on mahdollista. Reittien lähtöpaikoilla ilmoitetaan, jos jäät eivät ole turvallisia. Jäähiihto on sisämaalatuja teknisesti helpompaa, sillä ylä- ja alamäkiä ei ole.

Jos olet vasta-alkaja suksilla – suosittelen lyhyttä reittiä Kirkonkylän parkkipaikalta Pappilanniemen taukopaikalle Nuotioniemen laavulle (noin 1 km/suunta). Jäällä saa myös kävellä ja vetää pulkkaa (koirakävelyladun uralla). Siirlahden jäälatua pitkin pääset sisämaareiteille sekä Uutelan laavulle ja Kallahdesta pääset Puukonvuorelle.

Lyhyt ja maisemallinen päiväretkivinkki lasten kanssa

Kannattaa testata lyhyt reitti Kirkonkylän parkkipaikalta Pappilanniemen taukopaikalle Nuotioniemen laavulle (noin 1 km/suunta). Jäällä saa myös kävellä ja vetää pulkkaa (kävelylatu). Siirlahden jäälatua pitkin pääset myös sisämaareiteille ja mm. Uutelan laavulle.

Jäälatu Kurkiniemi – Vihantasalmen Neste – Kurkiniemi

Kyseessä on yksisuuntainen perinteisen tyylin latu. Pyhävedenselällä on myös paikallisen Mäntyharju-Pertunmaa-seuran moottorikelkkareitti, joten pysyttele rannan tuntumassa. Jos mielit Vihantasalmen Nesteelle ja takaisin, kannattaa varata aikaa 3-4 tuntia. Pituutta edestakaiselle matkalle kertyy lähes 30 kilometriä.

Jäähiihto on elämys, mutta suosittelemme silti tutustumaan tuuliolosuhteisiin ennakkoon.

Jäälatu Kurkiniemi – Kirkonkylä

Reitti Kurkiniemen rannasta vanhaan Kirkonkylään, taidekeskus Salmelan kupeeseen, on kaksisuuntainen ja jäällä onnistuu myös luisteluhiihto. Hiihtoreitin vieressä kulkee retkiluistelulatu sekä koirakävelyreitti ja kävelylatu. Reitit ovat leveitä ja niiltä on helppo poiketa myös Pappilanniemen taukopaikalle Nuotioniemen laavulle.

Jäälatu Kallalahti – Puukonvuori

Tässä vasta elämysreitti, joka kulkee Keisarinlähteen melontareitin maisemissa. Matkan varrella on Keisarinlähde sekä reitin loppupäässä Puukonvuoren taukopaikka. Jos tykkäät yön yli hiihtoelämyksistä, niin saattaa sopia myös pieneksi hiihtovaellukseksi – mutta en ole itse kyllä koskaan kokeillut.

Lisätiedot reiteistä, karttalinkit sekä väriopasteet löydät Mäntyharjun kunnan sivustolta.

Alla linkkejä ja lisätietoa:

Lisää ideoita!

 

Kirjoittaja:

Unelman omistaja, Mäntyharju-paikallisopas ja Retkeilyluotsien pääkouluttaja
Piia Mäkilä, 044 997 2458

Majoitutko meillä Unelmassa?
Majoittujille olemme varanneet aina pienen määrän talvikarttoja. Minulta saat myös retkeilyvinkkejä ja paikallisopaspalveluita.

Tervetuloa nauttimaan talvisista hiihtoaktiviteeteista meille Mäntyharjuun!

Mitä muuta tehdä Mäntyharjussa talvella? Miltä kuulostaisi lumikenkäily, retkiluistelu, talviuinti tai päiväretki laavulle? Tule vaikka junalla, sillä jääreitit lähtevät aseman tuntumasta eikä junalta ole pitkä matka meille Unelmaan majoittumaan. Lisää vinkkejä videossa alla, täällä Unelman blogissa ja sivustolla visitmantyharju.fi

Varaa majoitus

Meiltä on lyhyt matka sisämaaladuille ja jääreiteille.
Lapset

TOP 5 retkikohteet Mäntyharju

Aina ihana Repoveden kansallispuisto, kaksi pitkää melontareittiä, Vuoden retkikohde-palkitut reitit ja Gravel-reittiverkosto. Tervetuloa luontolomalle, liikkumaan ja elpymään luontomaisemiin Mäntyharjulle!

Lue lisää »
Lumikenkäily

Lumikenkäily Mäntyharjussa

Lumikenkäillen on kiva tutustua harjuisiin maisemiin ja voit mennä minne huvittaa! Talvinen lumipeite tasoittaa kolot ja kivikot lumikengillä liikkuvan iloksi. Pääset nauttimaan talviluonnon ihanuudesta!

Lue lisää »
Majoitus

Koiraystävällinen Majoitus

Majoitu rakkaan lemmikkisi kanssa viihtyisästi Unelmassa. Koiraystävällinen majoitus tarkoittaa mm. sitä, että olemme huomioineet lemmikit ruoka- ja juomakupeilla sekä ruoka-alustoilla.

Lue lisää »
Retkeily

Repoveden kansallispuisto

Lepuuta silmiäsi kymmenien järvien ja lampien muodostamassa metsämaisemassa. Repoveden mahtavat mäet ja jylhät kalliot haastavat harrastajan kiipeämään aina vain korkeammalle.

Lue lisää »